Ratkaisut
Äänilehtiä internetistä suomenruotsalaisille
Jakobstads Tidningen äänilehtiä alettiin vapaaehtoisin voimin lukea kasetille vuonna 1982, samanaikaisesti monien muiden suomenruotsalaisten äänilehtien kanssa. Vielä vuonna 2003 äänilehtiä luettiin kolmisenkymmenen vapaaehtoisen avulla, mutta postituskustannukset nousivat liian korkeiksi ja oli aika uudistaa konseptia.
Kaseteista internettiin
Vuonna 2002 oli laajakaistayhteys saatavilla suureen osaan lehden levikkialuetta ja Raha-automaattiyhdistys RAY myönsi rahoituksen pilottihankkeelle.
Pohjoisen Pohjanmaan ruotsinkieliset näkövammaiset (NÖSS) ja useat Pietarsaaren paikalliset teknilliset yritykset kehittivät yhdessä ensimmäisen version Pratsam-järjestelmästä.
Mukautettu vastaanottaja
Oli tärkeää että lukeminen oli yhtä yksinkertaista kuin aikaisemmin kasettinauhurilla ja tarkoitukseen kehitettiin tietokone, jossa oli yksinkertainen ohjauspaneeli. Äänilehdet luettiin räätälöidyllä lukukoneella ja ladattiin internettiin serverille, jonne mukautettu äänilehtiyksikkö otti yhteyttä kun tilaaja käynnisti sen.
Yksikön räätälöidyssä ohjauspaneelissa oli isot kosketuspistenäppäimet äänilehdessä navigoimiseen ja puhenopeuden säätämiseen.
Menestyksekäs järjestelmä
Järjestelmä lanseerattiin vuonna 2004 ja 62 tilaajaa vaihtoi kaseteista ns. Pratsamboksiin. Uusi järjestelmä oli menestyksekäs ja vuonna 2005 suurin suomenruotsalainen sanomalehti Hufvustadsbladet otti sen käyttöön yhteistyössä Pääkaupunkiseudun äänilehtiyhdistyksen (HTF) kanssa.
Vuosina 2007 - 2008 järjestelmä otettiin käyttöön myös muille kahdeksalle suomenruotsalaiselle äänilehdelle Suomenruotsalaisten näkövammaisten yhdistyksen (FSS) toimesta. Vuonna 2017 asti yli 300 tilaajaa sai sanomalehtensä Pratsamboksin kautta.
Äänilehtituotanto on vuosina 2012 - 2014 siirtynyt puhesynteesiin, lue lisää valikosta Suomen ruotsinkieliset äänilehtiyhdistykset.